Problemi kod dizel motora

Na primer, plavi ili plavo-sivi dim znači da je došlo do propuštanja ulja u kompresioni prostor ili ugao ubrizgavanja (količina) nije odgovarajuća. Ulje može da uđe u komoru usled pokvarenog ventila, istrošenih klipnih prstenova turbo punjača, ili istrošenih prstena na klipu. EMC opremljeni motori mogu da imaju još nekoliko potencijalnih izvora prodora ulja, kao na primer zaptivače na HEUI injektorima.

Prvi korak ka utvrđivanju problema je razgovor sa korisnikom vozila, sve sa razlogom prikupljanja što više neophodnih informacija i žalbi koje potencijalno mogu da nemaju nikakve veze sa postojanjem problema na motoru. Na primer, tehnika vozača kamiona (ili nedostatak iste), efikasnost vozila, ili uslovi rada (kao što su vreme, opterećenje, i gorivo) mogu znatno da utiču na performanse motora i potrošnju goriva.

Kada se utvrdi da je problem na motoru, defektujte potencijalne nedostatke, sa osvrtom na hlađenje, usis vazduha, i sisteme goriva.

Linije goriva niskog pritiska moraju da budu testirane na pritisak u dobavnoj pumpi (transfer pumpi), i protok vazduha.
Linije goriva visokog pritiska nas vode u oblast DTC (diagnostic trouble codes) i visoko specijalnih stručnih procedura za koje proizvođači motora objavljuju više-tomska servisna uputstva.

Uopšteno govoreći, najranjivije komponente su:

  • Provodnički konektori. Potražite neujednačene ili olabavljene konektorske pinove, i dokaz o pregrevanju. Cimanje konektora ponekad može da ukaže na olabavljene pinove koji stvaraju greške u radu.
  • Senzori. Većina senzora ima tri vođenja — ulaz napona, izlaz napona, i uzemljenje.
  • Aktuatori koji rade u lošim uslovima, ponekad se istope.
  • Oštećenja nastala usled lošeg goriva, vožnje van puta,”visokoperformansnih” vazdušnih filtera, itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *