Pitanja

Zašto moje vozilo sa dizel motorom izduvava crni dim?

Pod normalnim uslovima dizel bi jedino trebalo da izduvava crni dim pri inicijalnom startovanju i povremeno pri opterećenju i promeni brzina. Moderni dizeli su sposobni da funkionišu bez pojave crnog dima. Ukoliko Vaše dizel vozilo izduvava crni dim, u normalno je to zbog restrikcije unosa svežeg vazduha. Prva stvar koju bi trebalo da proverite je filter vazduha. Da li je čist? Preostale mogućnosti su da su Vam dizne/injektori istrošeni, i u tom slučaju Vam TEHNOMOTIVE d.o.o. može pomoći.

Da li su mi injektori/dizne istrošeni?

Diezel injektori/dizne se troše i za razliku od benzinskih, zahtevaju promenu mlaznice, a ne čišćenje. Ovo je usled visokog pritiska i načina na koji se gorivo ubrizgava kroz brizgaljku. Znaci potrošenog injektora/dizne su povećana potrošnja goriva i crni dim. Pod normalnim uslovima mlaznica će trajati oko 100000km pre nego što bude zahtevala zamenu. Ova kilometraža može biti i veća u zavisnosti od tipa dizne i stila vožnje tokom tog perioda. TEHNOMOTIVE d.o.o. vrši remont svih tipova injektora/dizni, za sve poznate tipove Common Rail sistema. Pozovite nas kako bi Vam pomogli.

Da li mogu da izvučem više snage iz mog dizel vozila?

Da. Ubrizgavanje dizel goriva je veoma precizno i bez podešavanja Vaše dizel pumpe visokog pritiska i pravilnog setovanja dizni Vaše vozilo može imati nedostatak snage. Čak i elektronski kontrolisani dizeli mogu biti tjunirani kako bi dostigli povećanje snage.

Šta mogu da uradim kada dizel pumpa visokog pritiska curi?

Postoje dva načina da se reši ovaj problem. Postoji pravilan način i postoji improvizacija. Pravilan način uključuje skidanje pumpe visokog pritiska i zamenu svih o-prstena/zaptivača. Ovo se savetuje jer većina pumpi koje uključuju curenje goriva se podmazuje gorivom i jednom kada o-prsten počne da pušta, i preostali o-prsteni/zaptivači će ubrzo početi da puštaju. Improvizacija uključuje izolaciju o-prstena, zaptivača, koji pušta, i ukoliko je moguće jedino njegovu zamenu. Molimo Vas da shvatite kako je ova improvizacija veoma retko moguća.

Šta da radim kada mi zasvetli lampica za menadžment motora?

Ukoliko lampica zasvetli, to je znak da nešto nije u redu sa Vašim vozilom i da je kompjuter našao grešku u kodu. Ovi kodovi su smešteni u memoriju kompjutera i pomoću kompleksne dijagnostičke opreme mi možemo ispitati vozilo kako bismo našli problem i rešili ga. TEHNOMOTIVE d.o.o. poseduje najsavremeniju dijagnostičku opremu.[/tab]

Šta da radim u slučaju da je benzin greškom sipan u rezervoar?

Ovo može biti veliki problem kod modernih dizel vozila. Važno je ne voziti daleko. Najbolji način je da se rezervoar isprazni od benzina i da se napuni dizelom. Ukoliko je nastala ma kakva šteta, veoma brzo će se manifestovati preko teškog rada i drugih sličnih simptoma.